BBQ Blog

Warmgerookte zalm forel

Nou dit wordt de tweede keer dat ik indirect ga BBQ’en en roken, dit keer wordt het vis.

Bron: Bluesmoke-bbq

Wat het ik gebruikt

  • 3x hele zalm forel van de markt (bij elkaar wogen ze 1,2kg)
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Halve citroen in schijfjes
  • Halve kop Peterselie fijn gehakt

Vis voorbereiden

We hebben ze enkel nog even nagespoeld onder koud water, hebben hier en daar een loshangend stukje verwijderd, en hebben ze drooggedept met keukenpapier.Snij aan elke kant van de vis een aantal inkepingen overdwars op ongeveer 2cm van elkaar. Hierdoor kan straks het zout en peper lekker in de vis trekken.

Maal het zout en de peperkorrels in een vijzel en meng goed door elkaar. Verdeel het mengsel over de vissen, wrijf het er lekker in zodat ze gelijkmatig bedekt zijn. Het mengsel van citroen en peterselie is een uitstekende vulling voor deze barbecue forellen.

BBQ voorbereiden

Maak de BBQ klaar voor indirect gebruik op een temperatuur tussen de 150-180C / 300-356F.

Gooi en handje vol apple snippers op de hete kolen en sluit de deksel, zet de ventilatieopeningen bovenin helemaal open, en knijp de openingen onderin tot ongeveer 1/8 tot 1/4.

Na ongeveer een kwartier roken keek ik onder de deksel. De forellen zagen er goed uit, tijd om ze om te draaien.

Na ongeveer een half uur warm roken bij een temperatuur van zo tussen de 150 en 180 graden zagen hadden deze vissen een mooie goudbruine kleur ontwikkeld, en werd het tijd dat we gingen controleren of ze gaar genoeg waren.

Om te controleren of ze gaar zijn gebruiken we een mes waarmee we bij de dikste forel een stukje vel oplichten en een puntje vlees tot aan de graat uitsteken. Als het vlees goed los laat van de graad is de vis klaar.

Dit moest ik drie keer herhalen aangezien ik maar een kleine BBQ had en maar een vis op het rooster kon. Helaas ben ik deze keer vergeten foto’s te maken. In ieder geval zag het er smakelijk uit en zo proefde het ook.

Leave a Reply